Skämsmatta

NEJ TILL SKAMVRÅ-SKÄMSMATTOR !

Nannyprogrammen från England–USA ger en skrämmande bild av barnuppfostran.
Genom att använda skämsmattor/skamvrå.

TV har stor genomslagskraft och när du känner dig ensam
och förtvivlad i din föräldraroll är det lätt att ta tills sig
de råd du får ifrån dessa program.
Vi märker det tydligt under den dagliga kontakten vi har
med oroliga föräldrar. De berättar om förskolor /skolor
som använder sig av dessa metoder.
Många har också provat i hemmet för att de vet ingen annan utväg.

Att använda sig av denna metod att ”fostra” barn tar vi bestämt avstånd ifrån.

Under det år vi har haft vår verksamhet har vi kontaktat
TV4 och TV5 och påpekat att när de visar programmen
är det viktigt att de åtföljs av diskussioner som tar upp
aspekterna på användandet av skämsmattor och skamvrå.
Vi har dock inte fått någon respons.

Viktigt är att vi i Sverige reagerar på dessa metoder i barnuppfostran.
I många länder i Europa bla. Frankrike och England är det fortfarande tillåtet att använda barnaga som uppfostringsmetod.

Vi ska vara stolta över att vi som första land i världen
lagstadgade mot barnaga 1979.
Viktigt är också att komma ihåg att aga barn är inte
bara fråga om en rent kroppslig bestraffning
utan det gäller i synnerhet också kränkande behandling

Att utsätta barn för skamvrå/skämsmattor/rumsarrest i barnuppfostringssyfte är att kränka barnet.
Det står att läsa om i föräldrabalken 6:1.

Vi möter föräldrar under föreläsningar, hembesök
och via E-post
De berättar hur det tar råd av programmen.
Många föräldrar idag känner sig osäkra och ensamma
i sin föräldraroll.
De har ingen att vända sig till för råd och tips.
Då är det lätt att ta efter de konkreta råd du får i de
engelska och amerikanska programmen.
När du känner att du tappat kontrollen i ditt föräldraskap
Intresset för programmen, höga tittarsiffror, visar att det
tveklöst finns ett otroligt behov av att få stöd i sitt föräldraskap
Var finns det stödet i dag?

Vi ger råd till dig i som förälder så vi tillsammans kan hitta
nya vägar som passar just din familj.

Maud och Cathrine

Straff – enkel lösning som inte fungerar

Artikel I SVD Publicerad: 22 maj 2009

NANNY. Det kan vara lockande att som förälder ta till hot eller straff för barnen ska göra som man säger. Men i långa loppet är det en dålig metod, enligt de experter vi talat med. Inte ens tv-nannyn Cathrine W-Nordwall rekommenderar de moderna varianter av skamvrå som används i brittiska tv-programmet Supernanny.
Om du inte slutar genast så får du aldrig mer titta på film. Jag ångrar hotet i samma sekund som det är uttalat. Fyraåringen fryser till is. Börjar gråta. Men jag viiiiiiill titta på film.

– Hot fungerar ibland i stunden. Men det vi lär barnet är att hota för att få sin vilja igenom ­istället för att förhandla, säger P-A Rydelius som är professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Karolinska Institutet.

Å nej, vad är jag för hemsk förälder?

– Den förälder som aldrig har uttalat ett hot finns inte. Vi är inte mer än människor och visst hotar vi ibland. Det är inte okej, men huvudsaken är att det inte händer för jämnan, lugnar föräldracoachen Cathrine W-Nordwall från företaget Nannypedagogerna.

För några år sedan var Cathrine W-Nordwall med i det svenska tv-programmet Nannyjouren. Där var hon en av tre så kallade nannies som klev in i olika hem och hjälpte föräldrar att styra upp läggningsrutiner eller måltidskaos. Föregångaren var det engelska programmet Supernanny där bråkiga familjer med galet vilda barn förvandlades till lugna och lyckliga mönsterfamiljer av nannyn Jo Frost. Hennes magiska formel heter The naughty step och är ett slags uppfräschad variant av skamvrån där barnet ska sitta på en bestämd plats i ett antal minuter och tänka över vad det gjort och sedan säga förlåt. Det finns varianter på temat som även kallas för time out.

Programmet Supernanny har haft stora framgångar världen över, så även i Sverige. Politiker har lagt fram förslag om kommunala nannies. Familjer, men även skolor och förskolor, har tagit efter konceptet med så kallade skämspallar, skämsmattor eller skämsrum. Men det tar den svenska nannyn Cathrine W-Nordwall starkt avstånd ifrån.

– Att använda skämspallen är att kränka barnet. Det förstår ofta inte varför det sitter där eller varför det ska säga förlåt. Ge barnet hjälpverktyg att hantera sin ilska i stället. Säg: när du blir så här arg, slå på den här kudden till exempel. Alla barn är individer och det finns inga färdiga lösningar för just ditt barn.

– Många föräldrar säger att de inte vill ha något bråk. Men vi kan aldrig fostra våra barn utan att de blir arga på oss. Och konflikter är bra, man lär sig mycket av dem, säger Cathrine W-Nordwall.I sitt arbete har hon mött föräldrar som använder skämspallen eller andra former av bestraffningar. En del låser in sina barn på rummet eller lägger dem i sängen. Andra säger att barnet inte får gå på ett visst kalas eller följa med på familjeutflykten.

– En familj åkte till Kolmården utan sonen som straff för att han slagit sin lillasyster. Det är hårt. Men att säga ”gör du inte dina läxor får du inte se på tv” ser jag mer som en konsekvens, inte en ­bestraffning säger Cathrine W-Nordwall.

Men fungerar bestraffningar som uppfostringsmetod? Har de någon positiv effekt? Nej, säger forskningen. I stället lär sig barn att inte bli ertappade och att hålla saker hemliga för sina föräldrar berättar Håkan Stattin, professor vid akademin för juridik, psykologi och socialt arbete vid Örebros universitet.

|Klicka här för att läsa hela artikeln| http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/

Senast uppdaterad 090603